Fotosafari v živalskem vrtu Ljubljana

Bila je sobota, 20. marca, ko smo se s fotoaparati odpravili v Živalski vrt v Ljubljana. Bil je namreč dan za Fotosafari.

Dobili smo se pri vhodu, kjer nas je Petra prijazno pozdravila. Skupina je bila manjša in dan zelo primeren za fotografiranje, saj je bila svetloba precej razpršena.

Odpravili smo se k morskima levoma Kalleju in Jipu na hranjenje in trening, Oskrbnik je sprva opravil obvezen pregled živali, potem pa se je začela prava mala predstava. Mi v pripravljenosti s prstom na sprožilcu, saj nas je Petra opozarjala na trenutke, ki so pomembni in atraktivni, da
jih ujamemo v objektiv.

Morski lev je dobro naučen povelij, ki mu jih da oskrbnik in se hitro uči, tako da zna kar nekaj atraktivnih trikov, kateri so na prvem mestu pomembni predvsem za njegovo dobro telesno stanje in dopuščanje veterinarskih pregledov. Morskega leva smo lahko kasneje, v skupini po tri, fotografirali tudi od blizu kar je poseben privilegij in čar za fotografe.

Petra nam je povedala, naj bomo pozorni na podrobnosti in telesne značilnosti, ki so pomembne za njegovo preživetje v vodi, kot so to denimo uhlji, kateri imajo navznoter zavite robove.
V bližini je tudi otroški ZOO, v katerem lahko naredimo nekaj čudovitih posnetkov z otroci, saj le-ti ne skrivajo
navdušenja ob božanju ljubkih prašičkov in kozic.

Tigra Ajda in Ben sta nas pričakala v ogradi, poležavajoč na vrhu grička, kjer sta čakala na hranjenje. Tigri so lahko težki do 250kg. Izvedeli smo, da tigri že na daleč prepoznajo oskrbnikov motor. Tudi tu nas je Petra opomnila na nekaj telesnih značilnosti, ki so edinstvene za tigra.

Šli smo tudi mimo medvedke Čupe ki je še raziskovala svojo kletko, saj se je ravno preselil iz njene prejšnje ograde.

Volkovi so precej plašne živali, zato nam je Petra svetovala, naj se jim približujemo počasi. Ko presežemo mejo, da se želijo umakniti, moramo počepniti in počakati, da se nas navadijo in se zopet mirno uležejo. Nato približevanje nadaljujemo. Volkovi so tudi rastlinojedi, imajo pa zelo velike želodce. Njihovo razpoloženje pokažejo z mimiko obraza, pa tudi s spuščenim ali dvignjenim repom. In niso skrivali razpoloženja! Trenutno je bil čas parjenja, zato so zelo agresivni in kaj hitro se lahko obgrizejo. Najprej smo slikali iz višine, kjer je Petra vrgla nekaj hrane. Zato smo jih lahko fotografirali v skoku. Ko je vrgla hrano, jo je prvi zagrabil alfa samec, šele nato so naslednje kose lahko ujeli  drugi. Počasi smo se približali ograji in čakali na nove posnetke. Ko je bila ura dvanajst, so se oglasili cerkveni  zvonovi, volkovi pa so začeli tuliti. S tuljenjem sporočajo, da je tu njihovo ozemlje, zato se tudi odzovejo na  zvonjenje in levje rjovenje.

Pred vstopom v prostor žiraf, si je bilo potrebno razkužiti stopala. Tudi žirafe so zelo plašne, zato se jim moramo
približati počasi. Žirafe imajo zanimive ustnice, rožičke na glavi, trepalnice…
Nato smo se odpravili pogledati malo manjše živali. V terariju je umetna svetloba in pri fotografiranju se moramo tega zavedati. Živali imajo UV žarnice in svetloba je zelo podobna sončni svetlobi. Modras se je grel na ogretem kamnu, želve pa so se grele pod žarnico.

Fotografirali smo kameleona, ki ga je Petra vzela iz terarija in žuželko živi list, katerega je težko fotografirati, saj se
enostavno skrije med ostalim listjem. Zanimivo, da so kuščarji zelo inteligentne živali in prepoznajo človeka, ki jih
hrani in neguje.

Ogledali smo si še ptičjega pajka in kačo kraljevega pitona Fredija, katerega smo lahko tudi držali v naročjui ter se z
njim fotografirali. Naš obisk foto safarija se je končal poln prijetnih vtisov in dobrih fotografij. Kasneje smo se lahko prosto sprehajali po živalskem vrtu in ujeli še nekaj enkratnih trenutkov. Če nas ne bi zdelala pomladanska utrujenost, bi bili tu kar cel dan. Obisk foto safarija zelo priporočamo, saj boste lahko posneli zelo dobre fotografije, četudi niste profesionalen fotograf. Vživalskem vrtu namreč poskrbijo za dobro temo in kompozicijo.