Novosti v Kinodvoru

Oktobrski program Kinobalona, namenjenega otrokom in mladim v Kinodvoru, ki smo ga dopolnili z jesenskim počitniškim programom in brezplačnimi delavnicami.
Bliža se tudi čas festivalov, zanimivih za otroke, v oktobru sta to festivala Mesto žensk (film Jama rumenega psa) in FOFI. Od 11. do 22. novembra pa bo potekal 20. mednarodni ljubljanski filmski festival LIFFe, ki letos prvič ponuja sekcijo Kinobalon za otroke in mlade (v sodelovanju s Kinodvorom).

Do 11. oktobra

Trije razbojniki Die drei Räuber 5+

Hatrije razbojnikiyo Freitag, Nemčija, 2007, digi beta, barvni, animirani, 75 minut; distribucija FIVIA – Vojnik; termini 3. 10. in 4. 10. ob 15:00, 10. 10. in 11. 10. ob 15:00

»Trije razbojniki so tako na vse ravneh dandanes redkokdaj videna visoko kultivirana filmska animacija za otroke. Ista ocena gre tudi tokratnim sinhronizatorjem filma, ekipi Radia Študent. Že v uvodni štimungi udarnega razbojniškega songa, ki skupaj z res duhovitim poslovenjenem naslovne pesmi nemške skupine Bananafishbones hitro zleze v ušesa in kosti, naredi pravo vzdušje za ta prikupni animirani biser.« Ženja Leiler, Delo

Tahan Tahaan 10+

Santosh Sivan, Indija, 2008, 35 mm, barvni, igrani, 96 minut, slovenski podnapisi; distribucija Demiurg; termini 2.–4. 10. ob 17:00, 9.–11. 10. ob 17:00

»Režiser Santosh Sivan, podobno kot iranski mojstri filmov z otroškimi liki, spretno gradi

pripoved prek nedolžnega pogleda dečka, ki ga žene neomajna ljubezen do živali in sveta, v nasprotju z neobčutljivim hladom zasnežene pokrajine in brutalnostjo nasilja odraslih, kjer cilj posvečuje sredstva. Tahan je po eni strani zaradi svoje preproste, skoraj pravljične pripovedi, ki čustveno angažira, mladinski film, po drugi strani pa je njegov družbenokritični humanizem dovolj pomenljiv za vse gledalce.« Mateja Valentinčič, TVS 1

17. in 18. oktober, 17:00

Kinobalon na Mestu žensk: Jama rumenega psa Die Höhle des gelben Hundes 8+

Jama rumenega psaNemčija/Mongolija, 2005, 35 mm, barvni, igrano-dokumentarni, 93 minut
režija in scenarij Byambasuren Davaa

igrajo Urjindorjyn Batchuluun, Buyandulamyn Daramdadi, Batchuluuny Nansal, Batchuluuny Batbayar

organizacija 15. Mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk
Mongolija, dežela nomadov. Spoznamo deklico Nansal, ki se spoprijatelji z najdenim psičkom. Oče nasprotuje novonastali zvezi, saj ga skrbi čas, ko bo morala družina pospraviti šotore in odriniti na pot v nov kraj. Ko pes reši življenje Nansalinemu bratcu, pa si tudi oče premisli … Prek preproste zgodbe o mladi družini vidimo, kako živijo nomadski otroci – kakšne so njihove igre in kako poteka njihov vsakdan. Izjemne priložnosti so, kadar lahko predstavimo film za otroke z oddaljenega geografskega območja, ki pa vendarle pripoveduje otrokom tako znano zgodbo o povezanosti z domačo živaljo, da se lahko zlahka identificirajo z otroki v filmu.
Byambasuren Davaa je mongolska režiserka, ki trenutno živi in ustvarja v Nemčiji. Med letoma 1995 in 1998 je študirala film v Ulan Batorju in takoj zatem sodelovala pri projektih mongolske nacionalne televizije. Njeni filmi pripovedujejo o tradicionalnem življenju nomadov v Mongoliji; žanrsko jih umeščamo med igrani in dokumentarni film, saj v njih nastopajo naturščiki, ki igrajo same sebe.

Od 22. do 25. oktobra

3. Festival otroškega filma FOFI 7 – 14

Letos bo v Kinodvoru prvič  potekal 3. Festival otroškega filma FOFI.

Ključni cilj festivala je otrokom, mladostnikom in tudi odraslim prikazati filme, ki sicer redko ali skoraj nikoli ne zaidejo na naša kino platna. Namen organizatorjev je osnovnošolcem prikazati kakovostne in gledljive filme pretežno evropske produkcije, ki gledalcu poleg zabave ponuja tudi vpogled v kulturno področje posameznih držav. Dodatne informacije najdete na spletni strani www.fofi.si. Izbor nekaterih filmov s festivala:
Mia in Migo (Mia et le Migou, Jacques-Rémy Girerd, Francija/Italija, 2008, 91 min, v francoščini s slovenskimi podnapisi)

Jelenček Niko (Niko – Lentäjän poika, Michael Hegner, Kari Juusonen, Finska/Danska/Nemčija/Irska, 80 min, sinhroniziran v slovenščino, distribucija Karantanija cinemas)

Deževnik Barry in disko črvi (Disco ormene, Thomas Borch Nielsen, Danska/Nemčija, 2008, 78 min, v danščini in angleščini s slovenskimi podnapisi)
24. in 25. oktober, 16:00, pred Kinodvorom in v Kavarni

FOFI: cirkuška delavnica

Festival bosta popestrili delavnici pod mentorstvom Šole Uličnega Gledališča, ki se je v organizaciji Gledališča Ane Monro začela v letu 2007. Tako imenovani Šuglarji bodo v okviru delavnic otroke naučili različnih cirkuških zvijač in veščin.  S krožniki, keglji in žogicami se bodo naučili osnovnih vaj žongliranja in drugega cirkuškega rajanja. Tisti bolj pogumni pa se bodo lahko podali v akrobatske tehnike in ustvarili pravo človeško piramido.

Jesenske počitnice: od 26. oktobra do 1. novembra

Mia in Migo Mia et le Migou 8+

Mia in Migo2Francija/Italija, 2008, barvni, animirani, 91 min, v francoščini s slovenskimi podnapisi
režija Jacques-Rémy Girerd

scenarij Jacques Rémy-Girerd, Antoine Lanciaux, Iouri Tcherenkov, Benoît Chieux

animacija Kamal Aïtmihoub, Juan-Carlos Concha, Peter Dodd, Sandra Gaudi, Siergjej Gizila, Sébastien Godard, Morten Riisberg Hansen, Antoine Lanciaux, Larisa Lauber, Sylvie Léonard, Enrico Mezzena, Patrizia Nasi, Cristina Parisotto, Susanne Seidel

glasba Serge Besset

distribucija Continental Film

termini 26.–27. 10. ob 12:00, 28.–30. 10. ob 10:00, 31. 10. ob 15:00, 1. 11. ob 17:00
Mia je desetletno dekle, ki živi v vasi v predelih Južne Amerike. Odloči se, da bo poiskala očeta, ki dela na velikem gradbišču v tropskem gozdu, kjer gradijo razkošne apartmaje. Pot do očeta je dolga in Mia mora prepotovati magičen tropski gozd, v katerem živijo skrivnostni Migoji. Znajde se v svetu legendarnih bitij, kjer spozna nenavadno drevo ter se sooča z mogočnostjo narave.
Jacques-Rémyja Girerda smo spoznali že z njegovim prvim celovečercem Prerokba žab (La prophétie des grenouilles) na 3. mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka. Mia in Migo je njegov drugi celovečerni animirani film. Znan je tudi kot ustvarjalec risanih filmov za otroke in mlade, kot snovalec več poučnih otroških serij za televizijo in kot ustanovitelj znamenitega studia Folimage.
Počitniške delavnice

Delavnice so brezplačne, potekajo v Mali dvorani Kinodvora, prijava: kinobalon@kinodvor.org

26. oktober, 10:00–12:00

Glasba in barve v filmu Mia in Migo: poslušali bomo glasbo iz filma Mia in Migo ter slikali z barvami, ki nam jih glasba sporoča in kot si jih zamišljamo v filmu, ki ga bomo gledali takoj po delavnici. Delavnico vodi Severa Gjurin, glasbenica in likovna pedagoginja. V sodelovanju s Kreativno šolo Ateljeja 2050.
28. oktober, 12:00–14:30

Jesenski gozdni junaki: pojdite na sprehod po gozdu in naberite predmete, iz katerih bomo skupaj naredili prave gozdne junake in jih z animiranjem s kamero tudi oživili. Delavnico animiranega filma vodita Špela Čadež in Matej Lavrenčič.
29. oktober, 12:00–14:00

Krompirjevi Migoji: jesenske počitnice so krompirjeve počitnice in naši Migoji v filmu malce spominjajo nanje. Naredili bomo svoje Migoje iz krompirja. V sodelovanju z Združenjem staršev in otrok Sezam.

Kinodvor. Kavarna. Nedelja od 11:00 do 13:00

Sezamov kotiček 2+

Sezamov kotiček je del nedeljskega Zajtrka pri Kinodvoru. Medtem ko si starši privoščijo zajtrk in jutranji film, otroci uživajo v igri s Sezamovimi animatorkami. Udeležba je brezplačna, vabljeni vsi otroci, ki si želijo iger!

4. 10. Razgrajači ali razbojniki: Kako si otroci predstavljajo takšne ljudi, kaj počnejo in kako jim rečemo drugače, bomo videli, ko bodo ustvarjali grozen portret iz reciklažnih materialov. (Z Vesno Nagode); 11. 10. Oslički na pohodu: Naredili bomo kostume in oponašali mimiko osličkov, morda se preizkusimo v pantomimi, vsekakor pa se bomo družili in tokrat ne bo bojazni, da nas nekdo proda. (Z Alenko Novšak); 18. 10. Mi smo nomadi: Pa v resnici sploh znamo biti oni? Njihov način življenja je povsem drugačen od našega; začeli bomo s postavljanjem šotora, morda celo kaj skuhamo … (S Špelo Poznič).

Vsako prvo sredo v mesecu ob 13:00

Zgodnje popoldne v kinu. Za starše z dojenčki.

Dobrodošli vsi starši z dojenčki! Oglejte si film z rednega sporeda na projekciji, prilagojeni tako, da nas lahko obiščete skupaj z dojenčki. Film je primerno tišje predvajan, dvorana je rahlo osvetljena, dovoljeno pa je tudi hranjenje dojenčkov. Tik ob izhodu iz dvorane je tudi previjalna miza. 7. oktobra je na sporedu drama Skrivnost.