By: bomi ZABAVA

Cena za catering

Kako pridobiti okvirno ceno za catering? Na prvi pogled se zdi ta informacija povsem enostavna, a za smiselno oceno stroškov bomo morali pripraviti podrobno povpraševanje. Pogosto se postavi za catering cena na osebo, ki omogoča določene prilagoditve, včasih pa dobimo ceno le na podlagi točnih specifikacij dogodka. V vsakem primeru moramo pripraviti podroben seznam zahtev in opis dogodka, ki ga načrtujemo.

Večinoma ponudniki cateringa nimajo točno določenih cen za svojo ponudbo. Gre namreč za storitev, ki se prilagaja željam in potrebam naročnikov. Tako tudi za catering cena na osebo ne predstavlja zanesljivega merila – večinoma cena ni odvisna le od števila udeležencev in je tako ne moremo linearno prilagajati glede na število oseb, prav tako si lahko zamislimo različne vrste postrežbe, ki zahtevajo povsem različne cene. Tako bo za catering cena na osebo na primer le dva evra, če se odločimo za osnovno ponudbo hladnih prigrizkov, kaj hitro pa bo znesek tudi desetkrat višji, če izberemo večje obroke in dodatno ponudbo.

Ni pa vse odvisno le od hrane in števila udeležencev. Catering ponudbe so precej raznolike, večinoma pa ne vključujejo le priprave hrane. Treba je upoštevati še dostavo hrane, morda izposojo opreme, pomoč pri postrežbi in pospravljanju … Za catering cena na osebo seveda vključuje tudi te zadeve. Ne moremo veliko sklepati iz tega, kakšno hrano bi radi in za kakšne količine gre, temveč moramo predložiti celovit načrt organizacije določenega dogodka.

Na srečo so ponudniki catering storitev načeloma dovolj prilagodljivi, pa tudi dovolj izkušeni, da znajo postaviti dokaj konkretne ocene, če ne pa povprašajo po točnejših informacijah. Najboljša možnost, da ugotovimo, kakšna bo za catering cena na osebo, je torej ta, da neposredno povprašamo izbranega ponudnika. Če vemo, kateri dejavniki vplivajo na ceno, ter te tudi vnaprej predvidimo in v povpraševanju opredelimo, bomo hitro dobili dokaj natančno ponudbo.