By: bomi POSEL

Hišne polnilne postaje

Vsako električno vozilo mora vsaj občasno obiskati električno polnilno postajo, kjer si akumulator napolni s svežim virom energije za nove kilometre delovanja. Povsem enako je seveda pri bencinskih in drugih vozilih, razlika pa je v tem, da električna infrastruktura še ni razvita do enake mere, torej električne polnilnice niso na voljo ravno v vsakem kotičku, ki ga lahko dosežemo z avtomobilom. Imamo pa na voljo nekatere posrečene rešitve, ki poskrbijo za brezskrbno in učinkovito rabo električnega avtomobila ali drugega vozila. Ena možnost je hišna polnilnica, s katero se lahko opremi vsak.

Hišne polnilne postaje so kompaktne in preproste. Lahko jih namestimo praktično kamorkoli, treba je zagotoviti le vir električne energije. Za uporabo takšnih polnilnic se odločajo vozniki, ki imajo električno vozilo parkirano ob svojem domu, v bližini pa ni kakšne lahko dostopne polnilnice. Seveda pa je vedno dobro imeti lastno polnilnico, ki bo v vsakem primeru zagotovila energijo avtomobilu.

Hišne polnilne postaje se pritrdijo na steno, polnjenje pa omogočajo s pomočjo kabla. Običajno so namenjene polnjenju enega vozila, večinoma tistega, ki je v uporabi lastnika polnilnice. Seveda pa lahko takšno polnilnico ponudimo tudi v javno rabo, kar je zelo dobrodošla rešitev, če v bližini ni druge električne polnilnice.

Druge možnosti

Iztrošeno električno vozilo lahko enostavno napolnimo še na druge načine. Če se omejimo le na hišne polnilne postaje, moramo omeniti še vozila, ki se polnijo kar preko običajnih električnih vtičnic. V takšnih primerih električne polnilnice niso več nujna postojanka, temveč lahko električno vozilo parkiramo na domačem pragu in preprosto priključimo v električno omrežje preko običajne gospodinjske vtičnice. To omogočajo predvsem električni skuterji in nekatera lahka gospodarska vozila. Prav pri teh se prednost takšne možnosti tudi najbolj izkaže, saj običajno nimajo posebej prepričljivega dosega z enim polnjenjem in bi potreba po posebnih polnilnicah močno omejevala svobodo uporabe takšnega vozila.