Alarmni sistemi in druga varnostna oprema

Vsak dom ima predvsem eno glavno nalogo, ki jo gotovo močno cenijo prav vsi stanovalci – to je zagotavljanje varnosti. Ne mislimo specifično na kakšne posamezne grožnje, temveč na splošni občutek varnosti, ki ga dobimo ob prihodu domov. V dobro opremljenem stanovanju smo na varnem pred številnimi grožnjami, nenazadnje se pod streho zatečemo že v iskanju zavetja pred dežjem in nizkimi temperaturami. Še bolj izrazite so nekatere druge grožnje, tudi če so precej redkejše – skrbi nas na primer obisk vlomilcev in drugih nepridipravov. Če smo na takšne grožnje dobro pripravljeni, ne bomo imeli težav tudi v primeru, da pride res do kakšnih nevšečnosti. V veliko pomoč so nam v takšni situaciji alarmni sistemi, sodobna stanovanja pa za preprečevanje vlomov skrbijo še na druge načine.
Navsezadnje že osnovna struktura veliko pripomore k temu, da vlomilci ne bodo dobili enostavnega vstopa v notranjost objekta. Uporabljamo debele stene, predvsem pa zanesljiva vrata in okna, ki imajo pogosto posebne protivlomne funkcije. Naprednejši alarmni sistemi vključujejo še razne druge elemente, ki zagotavljajo popolno varnost v objektu, pogosto pa olajšajo tudi nadzor nad vhodom in pomagajo pri drugih opravkih, ki jih imamo pri skrbi za varen in prijeten dom.
Seveda lahko dobro izkušnjo v primeru nevšečnosti pričakujemo le, če se pravočasno dobro opremimo z zaščitno opremo. Niti najboljši alarmni sistemi nam ne bodo v nobeno pomoč, če jih ne namestimo na svoje stanovanje, prav tako moramo opremo znati pravilno nastaviti in uporabljati. V poštev pride še vzdrževanje električnih inštalacij, ki skrbi za brezhibno delovanje varnostnih sistemov. Če se dobro pripravimo, bomo močno zmanjšali tveganja za vlome in druge nevšečnosti.

Enostavni alarmni sistemi in nujna zaščitna oprema

Ni se treba takoj osredotočati na napredne alarmne sisteme. Izberemo tiste možnosti, ki jih dopuščajo naše elektro inštalacije, pozorni pa smo še na drugo zaščitno opremo, ki ima prav tako veliko vlogo pri zagotavljanju varnosti v hiši.
Veliko dela opravijo zanesljiva vrata, šele nato pridejo do izraza alarmni sistemi
Pravzaprav alarmni sistemi niso glavni faktor pri odganjanju morebitnih vlomilcev. Veliko večjo vlogo imajo pri tem vhodna vrata ter okna, saj prav tam priložnostni tatovi iščejo enostaven vstop v prostore. Nasilni vlomi so redki, veliko pogosteje se zgodi, da se tatovi prikradejo v objekt skozi nezavarovan vhod ali odprto okno. V takšnih primerih nam niti alarmni sistemi ne bi pomagali, zato moramo najprej poskrbeti za osnovno zaščitno opremo, predvsem za varna okna in vrata. Veliko šteje seveda tudi to, da vrata in okna vestno zapiramo in zaklepamo, za kar lahko uporabljamo tudi avtomatske mehanizme.

Nato pa lahko posežemo tudi po alarmnih sistemih. Zelo dobro se lahko obnesejo tudi enostavni sistemi, ki ne potrebujejo posebne elektroinštalacije. To so predvsem senzorji, ki zaznavajo premikanje pred vhodom, lahko pa uporabimo senzorje tudi za zaznavanje odpiranja vrat in oken. Odlično delujejo že čisto preproste in poceni naprave, še posebej v kombinaciji z drugo opremo – senzor gibanja recimo povežemo s svetilko, ki razsvetli vhod.

Alarmni sistemi in elektro inštalacije

Večinoma alarmni sistemi delujejo s pomočjo električne energije, zato je zelo pomembno, da uredimo vse potrebne elektroinštalacije v hiši. Poleg tega je električna napeljava lahko tudi šibka točka alarmnih sistemov, a napredne naprave običajno delujejo tudi s pomočjo drugih virov energije in ostanejo v pripravljenosti tudi v primeru izpada električnega toka.
Kakorkoli, za vzpostavitev dobrega alarmnega sistema je treba najprej poskrbeti za to, da lahko vse elemente zanesljivo povežemo med seboj in vključimo v električno omrežje. Nekateri elementi so pasivni, drugi pa zahtevajo stalno povezavo z električnim omrežjem. Tako je treba najprej urediti elektro inštalacije, ki uredijo ustrezne dostope za vse elemente alarmnega sistema. Najbolje bo, da za to poskrbijo izkušeni elektroinštalaterji, ki opravljajo prav takšna dela pri urejanju inštalacij v stanovanjih.

Alarmni sistemi v drugih objektih

Še bistveno bolj zahtevni smo lahko pri varovanju drugih objektov, kjer imajo alarmni sistemi bolj pomembno vlogo. To so recimo objekti, ki niso stalno v uporabi in so morda tudi bolj odročni. Tam je tveganje za vlom večje, sploh če imamo v notranjosti kakšne bolj dragocene predmete. Dobri alarmni sistemi so tu ključnega pomena, predvsem pa moramo nasloviti tudi nekatere morebitne ranljivosti. Skrbeti moramo za redno vzdrževanje električnih inštalacij, kar dopolnjuje strokovno vgradnjo kvalitetnega alarmnega sistema.
Alarmni sistemi dopolnjujejo varnostno opremo za vhod
Na voljo imamo vrhunske rešitve s tega področja. Pametno je, da se odločimo za res celovito rešitev, ki ponuja najboljšo zaščito. To nam nudijo strokovnjaki za varnostno opremo, ki poskrbijo tudi za vgradnjo in vzdrževanje. Pogosto so ti sistemi precej prilagodljivi, lahko recimo sami izbiramo med različnimi funkcijami, predvsem med različnimi možnostmi nadzora in upravljanja, da omogočimo enostaven dostop in hkrati dobro zaščito. Napredni alarmni sistemi opravijo še veliko več dela kot le spremljajo okolico in zaznavajo odpiranje oken in vrat. Lahko takoj pokličejo na pomoč, oddajajo zvočne signale in sprožijo še kakšne druge ukrepe, ki jih vnaprej načrtujemo. Tako ponujajo dobro rešitev tudi v primeru, da pride res do kakšnih poskusov vloma in drugih nevšečnosti.