Izdelava nalepk po naročilu

Nalepke uporabljamo za razne namene, vedno pa potrebujemo kvaliteten material, ki bo svojo nalogo res dobro opravil. Še posebej je kakovost prioriteta v primeru, da potrebujemo nalepke za uporabo v industriji ali logistiki, enako velja za razne informativne ali opozorilne nalepke. Včasih je izdelava nalepk zato kar velik izziv, ki ga lahko uspešno opravimo le v sodelovanju z izkušeno tiskarno. Če najdemo pravega izvajalca, imamo možnost priprave nalepk po naročilu, kar je praviloma najboljša možnost za zahtevne naročnike, ki potrebujejo res kvalitetne nalepke.

Poznati pa moramo celoten postopek izdelave nalepk, saj ne gre le za enostaven tisk, sploh če smo pri nalepkah nekoliko bolj zahtevni. Že sami moramo vnaprej poskrbeti za to, da bo tisk nalepk opravljen brez velikih težav in da bomo s končnim izdelkom zadovoljni, kar ni le odgovornost tiskarne. Dober tiskar lahko pri teh nalogah močno pomaga, a najprej moramo sami pripraviti ustrezne motive, predvsem pa natančno opredeliti svoje želje in potrebe. Šele s tem bo izdelava nalepk po naročilu sploh možna, pričakujemo pa lahko zelo kakovostne izdelke, ki se bodo odlično obnesli.

Takšne rešitve so izredno dobrodošle za različne vrste naročnikov in izdelkov. Navsezadnje so samolepilne nalepke vsestransko uporabne in jih lahko dejansko uporabimo za najrazličnejše namene, tako da je vedno dobro, da imamo odprte vse možnosti pri oblikovanju nalepk. Prilagodljiv in odziven tiskar bo v vsakem primeru zagotovil vrhunske nalepke za bolj ali manj zahtevne naročnike.

Izdelava nalepk se začne z dobrim načrtom

 

Pogosto mislimo z izdelavo nalepk predvsem na tisk, ki pa je le en izmed korakov v celotnem postopku. Že prej moramo poskrbeti za nekatere druge obveznosti, ki pripomorejo do dobrega končnega rezultata ter boljše izkušnje pri izdelavi nalepk.

Izdelava nalepk vključuje pripravo najrazličnejših materialov

Najprej potrebujemo dober načrt, predvsem moramo vedeti, kakšne nalepke potrebujemo. Pri tem nam lahko pomaga tiskar, ki predstavi svojo ponudbo – izbiramo lahko med različnimi materiali za nalepke, tudi med različnimi lepili glede na to, kak učinek želimo doseči. Na ta način nam izdelava nalepk omogoča, da pripravimo prilagojene rešitve za vsako situacijo. A tu je izbire kar dosti, različne odločitve pa vodijo do različnih rezultatov. Zelo dobro moramo poznati svoje želje in potrebe ter ponudbo tiskarja.
Dobra tiskarna seveda pomaga pri teh odločitvah. Pri bolj prilagodljivih ponudnikih dobimo celovito svetovanje, sporočimo recimo le osnovne podatke o tem, kakšne nalepke potrebujemo in za kakšen namen. Nato bo tiskar sam ugotovil, kako bo izdelava etiket oziroma nalepk potekala, da bo končni izdelek kar najbolj ustrezal potrebam naročnika. 

Oblikovanje in izdelava nalepk

Same nalepke predstavljajo ličen motiv, ki ga pripravimo za ta namen, torej mora izdelava nalepk vključevati tudi grafično oblikovanje. Pametno je, da tudi za to opravilo izberemo profesionalnega ponudnika, razen če gre za kakšne enostavne motive, recimo napise ali simbole, ki jih lahko brez težav pripravimo sami.
A izdelava nalepk ne zahteva le oblikovanja vizualno atraktivnega motiva, temveč mora biti ta vsebina dobro pripravljena tudi na tisk. Zahteve na tem področju postavlja tiskarna, ki lahko včasih poskrbi tudi za pripravo na tisk, lahko pa da bo treba to opraviti že prej. Tu morda naletimo na nekatere omejitve, uporabljati moramo ustrezno barvno paleto, verjetno bomo imeli posebne zahteve tudi glede ločljivosti in drugih ključnih lastnosti grafične podobe. Če sodelujemo s strokovnjaki, bo priprava na tisk dokaj enostavna, nato bo tudi izdelava etiket oziroma nalepk potekala brez večjih zapletov, na končnem izdelku pa bodo lepo pripravljeni motivi odlično izpadli.

Izdelava nalepk vključuje tisk in razrez

Naposled seveda pride na vrsto še tisk nalepk. Tudi to je ključni korak, ki mu moramo nameniti dovolj pozornosti. Na srečo delo v celoti opravi kar tiskarna, kjer nalepke naročimo. Pričakujemo, da tisk ne bo posebej zahteven, za to se uporabljajo profesionalni tiskalniki, ki lahko natisnejo podrobne motive na različne materiale. Je pa sama izvedba tiska v tej fazi odvisna še od nekaterih drugih dejavnikov, predvsem od naklade. Pogosto izdelava nalepk vključuje pripravo več tisoč posameznih nalepk, kar je pri tiskanju lahko kar velik izziv.

Poleg tega se tiska na posebne materiale, če so to samolepilne nalepke moramo poskrbeti za enostavno lepljenje in dobro lepilo. Tudi tu sicer za dobro izkušnjo poskrbimo že prej, ko natančno opredelimo svoje potrebe in izberemo prave rešitve. A pri tiskanju pride to v prakso in le pri dobri tiskarni lahko pričakujemo odličen rezultat, sploh če se zanimamo za izdelavo nalepk za uporabo v kakšnih posebej zahtevnih razmerah, za kar potrebujemo prilagojene materiale.
Izdelava nalepk včasih vključuje zahteven izrez nenavadnih oblik
Poseben izziv je lahko še razrez. Izdelava nalepk je lahko precej enostavna, če izdelujemo pravilno oblikovane nalepke. Morda so te kar kvadratne oziroma pravokotne, v tem primeru ne bo težav z izrezom. Nalepke se lahko pripravijo na traku, kar je izredno priročno za večje naklade, močno olajšan je tudi izrez. Drugače pa je, če izdelava nalepk zahteva izrez v posebnih oblikah in dimenzijah. Tudi to je možno, a le pri tiskarjih, ki imajo ustrezno opremo in dovolj izkušenj pri izvedbi teh projektov.