By: admin DOM

Lesene igrače in druga prilagojena otroška oprema

Otroci so pogosto precej zahtevni pri uporabi svojih igrač in druge opreme, s katero se ukvarjajo praktično vsakodnevno. To pomeni, da jim moramo ponuditi prilagojene izdelke, s katerimi bodo res zadovoljni. Ne le, da moramo zbuditi njihovo pozornost in ohranjati njihov interes, skrbeti moramo tudi za to, da so materiali prijazni do občutljive kože naših malčkov in da ne vsebujejo kakšnih strupenih snovi, če otrok igračo pogrize. Seveda se pri igri pripetijo tudi razne nezgode in nepredvidljive situacije, pri katerih moramo biti prav tako dobro pripravljeni – najbolje s tem, da izberemo lesene igrače in drugo posebej prilagojeno opremo, ki je dobro pripravljena na tak način uporabe.
Vsekakor želimo otroku ponuditi najboljšo možno izkušnjo pri uporabi igrač in preostale opreme. V mislih imamo celo vrsto pomembnih lastnosti, ki se izkažejo za prioritetne. Ne moremo pa vedno izbrati opreme, pri kateri ne bomo sklenili nikakršnih kompromisov. Zato se splača v izbiro opreme vložiti nekaj več časa in truda, saj gre za dobrobit našega malčka. Kakovostne lesene igrače so zelo prepričljiva izbira, pri kateri verjetno ne bo treba kaj dosti razmišljati. A potrebujemo tudi drugo opremo, ki ima pomembne funkcije in dopušča morda še več variacije pri izbiri. Naloga ne bo lahka.

Kar nekaj pomembnih elementov je že v otroški oziroma mladinski sobi. Paziti moramo na to, da kakšne opreme ne pozabimo, nato pa pri vsakem kosu upoštevamo tudi vse tiste dejavnike, ki vplivajo na to, kako dobro se bo oprema obnesla v praksi. Na srečo lahko najdemo zelo kakovostno opremo za otroke vseh starosti.

Lesene igrače odpirajo cel svet novih možnosti pri domišljijski igri

Lesene igrače in oprema otroške sobe

Največ pozornosti posvečamo tistim izdelkom, s katerimi bodo otroci tudi najpogosteje v stiku. To pomeni, da bomo gotovo zelo pozorni pri izbiri igrač, a prav tako izstopa oprema, ki jo mora imeti otroška soba. Pri opremljanju seveda upoštevamo nekatere ključne smernice glede funkcionalnosti, ne pozabimo pa tudi na dekorativno vrednost.
Opremo sicer izbiramo glede na starost otroka in njegove potrebe. Manjši otroci imajo v sobi kak igralni kotiček, kakovostne igrače in skrinjo za pospravljanje teh stvari. Seveda imajo malčki tudi nekaj druge opreme, tudi tiste izdelke, ki morda niso namenjeni le uporabi v prostem času. Priljubljena izbira je recimo ninica, ki se že od malih nog prikupi malčkom s svojimi odlikami, predvsem z udobjem in prijetnim občutkom, starši pa bodo veseli vsestranskih funkcionalnosti, ki jih prinaša ta oprema.
V otroški sobi nadalje najdemo različne kose pohištva, ki morajo biti prav tako dobro prilagojeni otroku. Glede na starost izberemo stol in mizo, kar je osnovna oprema za vsako otroško oziroma mladinsko sobo. Prav tako potrebujemo omaro, kakšen predalnik in podobno opremo, kjer lahko shranimo igrače in druge pripomočke, ki jih malček uporablja.
Na koncu zbirko dopolnjujejo prav igrače, pri katerih moramo biti prav tako pozorni pri izbiri. Priporočljive so lesene igrače, ki pa seveda niso edina možnost in včasih se lahko odločimo tudi za kaj drugega.

Odločitev za lesene igrače

Les je vsestranski material, ki tudi pri otroških igračah izstopa z nekaterimi edinstvenimi prednostmi. Pravzaprav bo otroška soba verjetno v vsakem primeru polna lesenih elementov, igrače za otroke pa tu odpirajo le še dodatne možnosti za uporabo tega naravnega materiala. Les je namreč povsem prijazen do otrok in omogoča tudi oblikovanje zanimivih igrač, ki ne bodo le distrakcija. Dosežemo lahko zelo posrečene učinke, ne da bi zmanjšali veselje ob otroški igri.
Na voljo imamo celo vrsto kakovostnih igrač. Odločimo se lahko za to, da bomo res izbirali le lesene igrače, seveda poleg tistih pripomočkov, ki so iz drugih prijetnih materialov, to je recimo mehka ninica. Tako otroka obdamo s prijetnimi naravnimi materiali, pri katerih ne bo bojazni, da bi prišlo do kakšnih težav ali nepredvidljivih reakcij. Lesene igrače so za nameček tudi bolj vzdržljive od plastičnih in imajo daljšo življenjsko dobo, tudi pri živahni otroški igri.

Ni nujno, da bodo lesene igrače dolgočasne ali da ne bomo mogli dobiti zelo zanimivih igrač. Pomislimo na celotne komplete lesenih vlakcev, na mnoge zanimive didaktične igrače, na vsestranske kocke za domišljijsko igro … Iz lesa se pravzaprav izdelujejo praktično vse tiste igrače, ki so na voljo tudi v drugih materialih.

Lesene igrače lahko nadomestijo igrače iz drugih materialov

Lesene igrače v primerjavi z drugimi materiali

Plastika ima to prednost, da je zelo poceni in iz nje lahko brez težav oblikujemo najrazličnejše izdelke. Včasih so plastične igrače za otroke zelo prepričljive, predvsem pa so zelo priljubljene, saj z barvito podobo in zanimivimi elementi takoj pritegnejo pozornost malčkov. Ne moremo pa pričakovati, da se bodo takšne igrače dejansko dobro obnesle pri otroški igri. Otrok se igre hitro naveliča, če je edina odlika igrače lepa podoba ali kakšna posebna vizualna značilnost. Lesene igrače spodbujajo domišljijsko igro, s katero bo otrok ustvaril cel svet, v katerem zabave seveda ne zmanjka. Če k temu dodamo še vzdržljivost lesenih igrač, bo otrok gotovo zelo zadovoljen s svojimi igračami tudi na dolgi rok.