Mali vrtnarski stroji

Vrtnarstvo se ukvarja z urejanjem okolice. Tako pod vrtnarska opravila spadajo zasajanje okrasnih rastlin, uravnavanje reliefa za vrtove, priprava in vzdrževanje zelenic, obrezovanje živih mej in drugega okrasnega grmičevja, poleg tega pa še mnogo drugih malenkosti, ki so v glavnem povezane s sprotnim vzdrževanjem privatnih vrtov in parkov.
Za svoja opravila vrtnarji potrebujejo določene stroje, brez katerih bi delo potekalo bistveno počasneje in manj učinkovito. Med vrtnarskimi stroji prednjačijo vrtne kosilnice, ki so eden najbolj osnovnih strojev za potrebe vzdrževanja vrtov. Mnoge znamke, na primer Husqvarna, ponujajo široko paleto vrtnih kosilnic za domačo ali profesionalno uporabo.
Koncept male vrtne kosilnice je že zelo star, saj so prve tovrstne kosilnice uporabljali že v prvi polovici prejšnjega stoletja. Razvoj malih vrtnih kosilnic je postal mogoč šele z naprednim razvojem motorjev z notranjim zgorevanjem. Vsaka vrtna kosilnica ima namreč bencinski motor in pogonski sklop, ki skrbi za vrtenje kose in s tem košnjo trave. Ti motorji za pogon vrtne kosilnice pa so morali postati dovolj lahki, da so bili praktični za vgradnjo v take vrste kosilnic. Težje različice bencinskih motorjev z Ottovim ciklom delovanja so bile razvite že precej časa nazaj, vendar pa glede na svojo veliko težo niso imele zadosti velike moči, da bi bila njihova vgradnja v male vrtnarske strojčke, kot so kosilnice, smiselna.
Mnoge firme so se sčasoma specializirale ravno za razvoj vrtnarskih strojev in kosilnic za domačo uporabo. Husqvarna danes slovi po kvalitetnih kosilnicah, za katere je na voljo široka podpora oziroma servisi. To je mogoče ravno zaradi dejstva, da Husqvarna poleg kosilnic proizvaja še mnoga druga motorizirana orodja in pri mnogih so na voljo skupni rezervni deli. Ponudniki tovrstnih strojev in kosilnic, ki hkrati ponujajo tudi servisne storitve, so tako navajeni dela s široko paleto motoriziranih proizvodov za domačo in profesionalno vrtnarsko uporabo.