Menjava zavornih ploščic v sklopu hitrega servisa

Skrb za brezhibno delujoče zavore je ključnega pomena pri vzdrževanju avtomobila, saj neposredno vpliva na varnost vožnje. Pri zaviranju se želimo na zavorni sistem povsem zanesti, še posebej v kakšni nepredvidljivi situaciji, ki zahteva takojšen odziv. Prav vsak centimeter šteje, dobre zavore pa močno skrajšajo zavorno pot. Da bi lahko v vsaki situaciji zavirali povsem varno in zanesljivo, mora biti avtomobil na to seveda dobro pripravljen. Za to poskrbi menjava zavornih ploščic, ki je nujna storitev pri serviserjih.
Dobro pripravljene zavore so prioriteta, na katero pomislimo vedno, ko se odpravimo k serviserju. Vsak avtoservis mora imeti v ponudbi hitri servis, ki vključuje vzdrževanje zavornega sistema. Ni nujno, da bomo te storitve pogosto koristili, a vsaj na pregled zavor ne pozabimo, če se že znajdemo pri mehaniku. Če se pojavijo kakšni znaki obrabe ali težav, pa se splača takoj zapeljati k mehaniku in prositi za celovit pregled, nato pride v poštev tudi menjava zavornih ploščic in drugih obrabljenih elementov zavor.
Menjava zavornih ploščic je potrebna, ko zaviranje zaradi obrabe ni več učinkovito
Najbolj pomembno je, da imamo dober nadzor nad svojim vozilom in nas morebitne težave ne presenetijo. To pomeni, da moramo biti pozorni na delovanje vseh sistemov v vozilu. Z dobro preventivo se lahko izognemo večini težav in zagotovimo bistveno boljšo izkušnjo pri vožnji, pripomoremo pa tudi k dobrobiti vozila.

Kdaj je čas za menjavo zavornih ploščic avtomobila?

Ena izmed težav, ki jih ima menjava zavornih ploščic, je gotovo v tem, da težko prepoznamo pravi trenutek za menjavo. Ni namreč kakšnih zelo opaznih vplivov zmerne obrabe oziroma jih težko prepoznamo. Zato se mnogi vozniki prepozno odločijo za menjavo ali pa jih na to opozori serviser šele ob kakšnem nepovezanem pregledu.
Težava je v tem, da je obraba postopna in ne opazimo velikih sprememb v delovanju zavornega sistema. Zavorna pot se le malo podaljša, zavore postanejo le nekoliko manj odzivne. Počasi se stanje slabša in naposled pride do kakšnih bolj opaznih težav, predvsem do cviljenja ali grobega delovanja zavor. To so običajno ključni znaki, ki oznanjajo, da je čas za menjavo zavornih ploščic.

Včasih se orientiramo na podlagi starosti vozila ali prevoženih kilometrov. To je morda dobra rešitev za tiste, ki želijo biti zelo pazljivi in so pripravljeni preventivno zapeljati k serviserju. Ne moramo pa se zanašati na to, da bo takšna rešitev najboljša v vsakem primeru, saj je obraba povsem odvisna od načina vožnje. Tako je tudi menjava zavornih ploščic morda potrebna že veliko prej, preden dosežemo določeno število kilometrov, prav tako so lahko še povsem dobre zavore tudi pri starejših vozilih in veliko več prevoženih kilometrih.

Menjava zavornih ploščic, diskov in drugih elementov zavornega sistema

Največ pozornosti je deležna menjava zavornih ploščic, a hitri servis vključuje tudi pregled in menjavo drugih obrabljenih sistemov zavornega sistema. Gotovo bo treba preveriti še stanje zavornih diskov, ki so prav tako obremenjeni pri zaviranju. Običajno se ploščice in diski obrabljajo sorazmerno in si zaslužijo posebne pozornosti, če se en element izkaže za zelo obrabljenega.
Prav tako lahko izkoristimo možnost celovitega pregleda vozila, v poštev pride morda še menjava zobatega jermena in drugih kosov, ki so pri delovanju vozila podvrženi večjim obremenitvam. Preventivno dobro poskrbimo za vozilo tako, da stalno bdimo nad stanjem teh delov in jih po potrebi zamenjamo. Če se opravlja menjava zobatega jermena, lahko hkrati pregledamo še povezane kose in se prepričamo, da niso pretirano obrabljeni.
Gotovo bo v ponudbi avtoservisa tudi menjava zavornih ploščic
Vsak avtoservis bo ponudil tudi večji servis, ki vključuje podroben pregled avtomobilskih sistemov in zamenjavo obrabljenih delov. Splača se preveriti ponudbo in izkoristiti storitve, ki nam bodo pomagale pri preventivnem vzdrževanju avtomobila. Seveda pa avtomehanik gotovo opravlja tudi nujne storitve, če je recimo menjava zavornih ploščic potrebna zaradi kakšne nezgode ali nenadne obrabe.

Koliko stane menjava zavornih ploščic?

Pri obisku servisa se pogosto bojimo predvsem stroškov. Res je, da so storitve lahko hitro precej drage, sploh če je treba zamenjati kakšne ključne kose. A po drugi strani lahko včasih računamo tudi na dokaj ugodne posege.
Menjava zavornih ploščic je načeloma precej enostaven poseg, ki ne zahteva veliko dela. Plačati bo treba za kakšno uro dela, kar običajno pomeni le nekaj deset evrov, ki jih zahteva avtomehanik. Dodaten strošek pa je seveda uporabljen material, plačati moramo namreč še uporabljene rezervne dele. Tu so stroški seveda višji, je pa cena nekoliko manj predvidljiva – cena zavornih ploščic je odvisna od tega, za kakšen avto gre. Vsaka znamka in vsak model ima lahko svoje zavorne ploščice, cena je odvisna tudi od starosti vozila in od razpoložljivosti rezervnih delov.
Na srečo se lahko o ceni pozanimamo vnaprej. Servisi običajno podrobno predstavljajo storitve, kot je menjava zavornih ploščic, najdemo tudi natančnejšo opredelitev cene, ali pa se o tem točno pozanimamo. Tako nas cena ne bo presenetila, svoj denar pa bomo kar najbolje izkoristili pri skrbi za brezhibno delovanje avtomobila. Če je treba, se v zanesljiv zavorni sistem vsekakor splača investirati nekaj več denarja.