Najboljše toplotne črpalke za ogrevanje

Med ogrevalnimi sistemi je kar dosti izbire, a smo tudi zelo izbirčni, saj je treba upoštevati mnoge lastnosti in tudi mnoge detajle. Pričakujemo brezhibno delovanje in varčno ogrevanje na dolgi rok, zato si ne moremo privoščiti kakšnih velikih kompromisov. Prav tako moramo skleniti zahtevne odločitve, ni dovolj le to, da se približno usmerimo proti določeni vrsti ogrevalnih sistemov. Toplotne črpalke so zelo priljubljena izbira za novogradnje, pa tudi pri kakšnih prenovah oziroma nadgradnjah, a še zdaleč to ne pomeni, da so kar vse toplotne črpalke za ogrevanje najboljša izbira. Na voljo imamo več različnih vrst, ki imajo različne učinke, močno pa se seveda razlikujejo tudi potrebe kupcev oziroma uporabnikov.
Pametno je vedeti, kakšne toplotne črpalke imamo na voljo in kakšne so razlike med njimi. Gotovo je že vnaprej jasno, da je izbira toplotne črpalke za ogrevanje smotrna odločitev z vidika dolgoročnih stroškov ogrevanja, a upoštevati moramo še mnoge druge dejavnike, ki odločajo o tem, kakšen bo za toplotne črpalke za ogrevanje cenik in koliko dela bomo imeli z opremo. Prav ti faktorji lahko močno vplivajo na odločitev za takšen ogrevalni sistem. Morda se bo izkazalo, da pride bolj v poštev kakšna alternativa – navsezadnje so precej prepričljivi tudi nekateri drugi ogrevalni sistemi, recimo električno ogrevanje.
Z dobrim premislekom torej lahko pridemo do prave rešitve. Ob tem moramo dobro poznati tudi ponudbo naprav, ki jih imamo na voljo za ogrevanje stanovanja. Med toplotnimi črpalkami pa moramo poznati različne tipe in njihove značilnosti.

Izbira prave toplotne črpalke za ogrevanje

Običajno toplotne črpalke delimo na različne vrste glede na to, na kakšen način oziroma iz katerega vira pridobivajo energijo za ogrevanje. Vse toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz okolja in vse delujejo na principu izmenjave energije z okoljem. A v okolici imamo več dobrih zalog energije, ki jih za ta namen lahko izkoristimo.

Najbolj enostavna in tudi najcenejša izvedba toplotne črpalke za ogrevanje je toplotna črpalka zrak voda. Za ogrevanje uporablja energijo iz ozračja, do te pa lahko povsem enostavno dostopamo – potrebujemo le kompaktno zunanjo enoto. To pomeni, da ne bo veliko stroškov z vgradnjo toplotne črpalke, prav tako ne bo veliko stroškov s samo opremo. Za večino običajnih stanovanj se prav ta možnost izkaže za najboljšo, tako v primerjavi z ostalimi vrstami toplotnih črpalk kot v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.
Zmogljivejše so toplotne črpalke zemlja voda, ki so bolj zanesljive v ekstremno mrzlih zimah ali pri ogrevanju večjih objektov. Te toplotne črpalke za ogrevanje uporabljajo energijo iz zemlje, za to pa potrebujemo podzemne kolektorje. Potrebujemo nekaj proste površine in seveda opremo, ki jo moramo vgraditi pod zemljo. Stroški bodo višji, nekaj bo tudi dodatnega dela.
Gotovo pa je najdražja in najbolj kompleksna toplotna črpalka voda voda. Takšna toplotna črpalka za ogrevanje uporablja energijo iz podtalne vode, do tam pa moramo urediti dostop z vrtanjem vrtine. Oprema in montaža zahtevata večjo investicijo, lahko pa pričakujemo izjemno zmogljivost in popolno zanesljivost pri ogrevanju na dolgi rok. Za običajne stanovanjske hiše ta možnost ni ravno priporočljiva.
Toplotne črpalke za ogrevanje lahko dopolnimo še z drugimi viri čiste energije

Visokotemperaturne in nizkotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje

Nadalje se toplotne črpalke za ogrevanje delijo tudi glede na zmogljivost pri ogrevanju vode. Poznamo visokotemperaturne črpalke, ki lahko vodo ogrejejo do višjih temperatur, običajno okoli 80° Celzija. Nizkotemperaturne črpalke imajo manjšo zmogljivost, kar pa ni nujno slabo – prav ti modeli so cenejši, učinkovitejši in varčnejši. V kombinaciji z naprednimi grelnimi telesi, ki tudi ob nižjih temperaturah vode omogočajo učinkovito ogrevanje, ponujajo zanesljivo ogrevanje in neprekosljivo končno izkušnjo.
Visokotemperaturne toplotne črpalke za ogrevanje lahko uporabljajo radiatorje in druga potratnejša grelna telesa. Res je, da smo nekoliko bolj prilagodljivi, a načeloma je bolje uporabiti nizkotemperaturni sistem, če se o tem lahko odločamo.

Kakšen bo za toplotne črpalke za ogrevanje cenik?

Stroški toplotne črpalke so najprej odvisni od izbire naprave. Predvsem bodimo pozorni na stroške montaže, čeprav ti pri toplotnih črpalkah zrak voda niso posebej visoki. Same črpalke se po ceni ne razlikujejo toliko, bo pa treba odšteti vsaj nekaj tisočakov za kvalitetno opremo. Dobra toplotna črpalka za ogrevanje bo morda stala okoli 10000 evrov, so pa na voljo tudi cenejši modeli, odvisno od potreb gospodinjstva. Če predvidevamo uporabo toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode, bo treba za napravo morda odšteti le kakšnih tisoč evrov. 
Toplotne črpalke za ogrevanje delujejo same, potrebno je le minimalno vzdrževanje
Seveda upoštevajmo tudi dodatne stroške. Najprej pri vgradnji in morebitnih gradbenih delih, nato pa pri dolgoročni uporabi. Predvsem za toplotne črpalke za ogrevanje cenik vključuje porabo električne energije, ki poganja črpalko, na dolgi rok pa tudi stroške vzdrževanja in servisiranja. Če seštejemo te stroške, se toplotne črpalke sicer izkažejo za izjemno varčno izbiro, saj v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi pri uporabi zahtevajo bistveno manj denarja. Računamo lahko, da se bo na ta način hitro pokrila tudi začetna investicija, ki je pri toplotnih črpalkah praviloma višja. Že v kakšnih desetih letih uporabe toplotna črpalka nadomesti razliko v primerjavi s praktično vsemi drugimi ogrevalnimi sistemi.