By: admin POSEL

Nakup defibrilatorja

Defibrilator za srce

je že dokaj pogost pripomoček, ki ga lahko zasledimo na mnogih javnih mestih, pa tudi v poslovnih zgradbah in drugih prostorih, kjer je dosegljiv v primeru sile. Ker pa gre za nujno opremo, ki lahko v primeru srčnega zastoja odloča o življenju in smrti, je seveda dobro imeti defibrilator vedno pri roki – tudi tam, kjer morda ni tako velikih množic ljudi. Nesreča nikoli ne počiva, zdravstvene težave pa se lahko pojavijo nenadno in brez opozorila. Zato je nakup defibrilatorja pogosto dobra ideja, tudi za podjetja ali celo posameznike, ki želijo takšno opremo ponuditi v javno rabo.

En izmed problemov pri nakupu je predvsem cena defibrilatorja, kar je verjetno glavni razlog, da med kupci takšne opreme najdemo večinoma občine, društva in podjetja z nekoliko večjimi proračuni. Cena je nekoliko previsoka za posameznike, ki bi radi poskrbeli za preventivo – investicija zahteva vsaj nekaj stotakov, pojavijo pa se še dodatni stroški. Cena defibrilatorja pri nakupu predstavlja le prvi strošek, nato je treba poskrbeti še za ustrezno namestitev, na dolgi rok pa tudi za pregledovanje in menjavo baterij ter pregled v primeru uporabe.

Ena pozitivna vest pa je ta, da defibrilator za srce prodaja veliko ponudnikov, tako da imamo kar nekaj izbire. Posledično pa je tudi cena defibrilatorja nekoliko prilagodljiva, saj se lahko odločimo za različne modele. Že osnovni modeli bodo v sili zadostovali za uspešno reševanje, naprednejši defibrilatorji pa seveda omogočajo še bistveno več. Pestra ponudba pomeni, da lahko vsak kupec izbere izdelek, ki bo najbolj ustrezal njegovim željam in načrtom. Ker defibrilatorjev običajno ne kupujemo zase oziroma za lastno uporabo, je treba seveda pomisliti na potrebe končnih uporabnikov – defibrilator naj bo zanesljiv in enostaven za uporabo. Poleg tega pa naj bo defibrilator za srce nameščen na javno dostopnem mestu in ustrezno označen, če ne ne bo pomagal prav nikomur.