Nevidni zobni aparat in druge napredne ortodontske rešitve

Ortodont lahko zelo pomaga pri raznovrstnih težavah z zobmi, pri tem pa se poslužuje tudi kakšnih naprednih izdelkov, kot so predvsem zobni aparati. Ponudba na tem področju se je zelo razvila, kar je vsekakor dobrodošlo – na voljo so nam zelo napredne rešitve, s katerimi lahko naslovimo praktično vsako stanje v ustni votlini. Dober rezultat zdravljenja lahko pričakujejo celo tisti, ki imajo močno poškodovano zobovje ali jim zobje nepravilno izraščajo. Pri urejanju položaja zob lahko računamo na to, da bo zobni aparat svoje delo brezhibno opravil.
Nimamo pa vedno v mislih le končnega rezultata. Pričakujemo tudi dobro izkušnjo pri obisku ortodontske ordinacije in pri uporabi izdelkov, ki jih tam dobimo. Zobni aparati so pogosto precej sitni za uporabo, poleg tega pokvarijo izgled zobovja ob nasmehu. Ravno zato se vse pogosteje odločamo za nevidni zobni aparat in druge posebne rešitve, ki nam pomagajo do odličnih rezultatov, ne da bi se morali obremenjevati z njihovo uporabo. Prav takšno ponudbo iščemo pri ortodontih, ki lahko zagotovijo višji standard izdelkov in storitev pri zdravljenju.
Zdravljenje se v vsakem primeru načrtuje na podlagi dejanskega stanja in pričakovanj. Ne moremo vedno računati na to, da nam bodo na voljo napredne rešitve, tudi nevidni zobni aparat ne pride vedno v poštev. Pravzaprav se pogosto izkaže, da to ni dobra rešitev in bi bilo bolje uporabiti recimo običajen fiksni zobni aparat. Ključnega pomena je to, da imamo zanesljivega ortodonta, ki bo znal pripraviti najboljši načrt zdravljenja in ob tem priporočiti tudi izdelke, ki se bodo v dani situaciji najbolje obnesli.
Nevidni zobni aparat ne zahteva kakšnih bolečih posegov ali vrtanja

Nevidni zobni aparat Invisalign

Pri zobnih aparatih je največja težava ta, da znajo biti nerodni in moteči, poleg tega so zelo opazni in pokvarijo lepo podobo zob pri nasmehu ali govoru. Najbolj značilno je to za zobni aparat zvezdice, a tudi drugi zobni aparati so le malo bolj elegantni. Lahko pa najdemo izjemno posrečene rešitve, če pobrskamo po višjem standardu teh izdelkov.
V zadnjem času postaja vedno bolj priljubljena rešitev nevidni zobni aparat, ki neopazno opravlja svoje delo. Izdelan je iz prozornih materialov, poleg tega se elegantno namesti na zobovje tako, da ne vpliva na izgled nasmeha. Takšna rešitev je zelo zaželena in ima odličen učinek. Običajno se odločamo za aparat Invisalign, ki je daleč najbolj prepričljiva in uveljavljena možnost med nevidnimi zobnimi aparati.
Nevidni zobni aparat Invisalign resda nastopa predvsem s svojimi edinstvenimi prednostmi, specifično z neopazno podobo, a hkrati deluje tako kot običajen zobni aparat. Gre za učinkovit ortodontski izdelek, ki bo svoje delo zanesljivo opravil, tudi če ga pri uporabi ne opazimo. Zato je kot nalašč za tiste, ki želijo diskretno preurediti položaj svojih zob. Predvsem je tak nevidni zobni aparat priljubljen med odraslimi, ki z uporabo aparata nočejo vplivati na izgled svojih zob, bi pa radi zobe lepo poravnali. V takšnem primeru je nevidni zobni aparat pravzaprav edina smiselna rešitev.

Koliko stane nevidni zobni aparat?

Jasno je, da gre za izdelek, ki se uvršča v višji standard, zato ne moremo pričakovati, da bo tak aparat krilo naše zdravstveno zavarovanje. Pravzaprav pri odraslih to velja tudi za večino drugih ortodontskih storitev. Imamo pa na voljo dovolj samoplačniških rešitev, pri katerih lahko pričakujemo še boljšo rešitev, a seveda tudi višje stroške. Koliko nas bo stal nevidni zobni aparat?
Cena ni nujno točno določena vnaprej, saj ne gre le za aparat, temveč je načrt zdravljenja veliko bolj obsežen. Vključuje lahko še druge izdelke, predvsem pa mnoge storitve in obiske pri ortodontu. Vseeno lahko najdemo vsaj okvirne cene pri ortodontih, ki imajo v ponudbi Invisalign. Pričakujemo lahko, da nas bo zdravljenje stalo nekaj tisoč evrov, odvisno od točnega načrta zdravljenja. Za enostavne korekture bo cena morda okoli 1000 evrov, za kompleksnejše pa hitro preseže 2000 ali 3000 evrov.

Alternative za nevidni zobni aparat

Čeprav ima nevidni zobni aparat mnoge prednosti, ima tudi nekatere pomanjkljivosti. Predvsem cena je pogosto ovira za tiste, ki želijo urediti položaj svojih zob, a za to niso pripravljeni nameniti veliko denarja. Poleg tega so takšni aparati lahko tudi nekoliko bolj kompleksni za uporabo, dobimo namreč več opornic, ki jih moramo sami menjati. To pomeni, da se včasih iščejo tudi alternative.
Alternativa za nevidni zobni aparat je klasični fiksni zobni aparat zvezdice
Samoumevna alternativa je običajen fiksni zobni aparat, ki je lahko zelo učinkovit, hkrati pa precej bolj enostaven in veliko cenejši, morda ga krije kar zavarovanje. Če se odločimo za zobni aparat zvezdice, seveda ne moremo koristiti prednosti nevidnih zobnih aparatov, vseeno pa lahko računamo na zelo dober učinek zdravljenja. Nenazadnje je prav to najpogostejša rešitev za različne potrebe pri preoblikovanju položaja zob v ustni votlini.

Dober ortodont bo znal pripraviti točen načrt zdravljenja in uporabiti ustrezne rešitve glede na specifičen primer. Ravno to je dober argument za izbiro ortodonta, ki nima zgolj prepričljive ponudbe naprednih ortodontskih izdelkov, temveč ima tudi veliko izkušen in prilagodljivosti pri opravljanju svojih storitev.