By: admin DOM

Oljen parket za visoko kakovost bivanja

Visoko kakovost bivanja v stanovanju dosegamo predvsem s kakovostno opremo, ki je prijazna do ljudi in okolja. Najbolje se obnesejo naravni materiali, ki imajo pogosto prav posebne učinke, ki jih v sodobnih bivališčih zelo cenimo. Močno izstopa les, izjemno priljubljen gradbeni material v stanovanjskih prostorih – ustvari namreč zelo prijeten ambient, ob tem pa ima tudi neposredne učinke na počutje in zdravje stanovalcev. Nič čudnega, da tla v sodobnih stanovanjih pogosto prekriva oljen parket, ki predstavlja mnoge prednosti kakovostnega lesa v stanovanjskih prostorih.
Seveda lahko v stanovanju uporabimo tudi druge lesene elemente, nenazadnje so nekatere hiše skoraj v celoti izdelane iz lesa. A običajno nam parket odpira največ možnosti, da dobro izkoristimo specifične prednosti tega materiala. Na ta način z lesom prekrijemo večjo površino, ki je tudi zelo opazna, z njo pa smo redno v stiku. Pričakujemo lahko odlično izkušnjo, če se seveda odločimo za kakovosten oljen parket.
Žal so te odločitve lahko precej zahtevne ali pa se ob vseh možnostih kar nekoliko zmedemo – na voljo imamo različne izvedbe parketov, različne materiale, možnosti vgradnje, opravke pri vzdrževanju … Da ne omenjamo še vseh drugih talnih oblog, ki lahko uspešno imitirajo parket ali pa prinesejo svoje edinstvene prednosti.

Splača se torej poizvedeti več o kakovostnem parketu, za izdelavo pa izberemo zanesljivo parketarno, pri kateri bomo strokovnjaki znali pripraviti najboljše rešitve za naše okolje.

Les v stanovanju pogosto uporabljamo, a najbolje se bo obnesel kot oljen parket na tleh

Kakšen oljen parket izbrati?

Že takoj na začetku smo postavljeni pred nekatere pomembne odločitve. Oljen parket je namreč razpoložljiv v različnih izvedbah, odločamo se med različnimi materiali in stili. Te moramo dobro poznati, če se želimo dobro odločiti.
V sodobnih stanovanjih je priljubljena izbira dvoslojni gotovi parket. Ta ima kar nekaj prednosti pri izdelavi in polaganju, poleg tega predstavlja tudi vse odlike kakovostnega lesa. Ne moremo mimo še ene posebne prednosti, namreč relativno nizke cene, ki izhaja iz premišljene uporabe materialov in poenostavljenih postopkov izdelave. Še vedno gre seveda za kakovosten parket, ki bo gotovo navdušil v praktično vsakem stanovanju.
Dvoslojni parket je izdelan iz dveh plasti. Pohodno površino običajno sestavlja hrastov les, to so deske, ki bodo dejansko prenašale obremenitve in ustvarile lepo vizualno podobo. Za spodnjo plast, ki očem ni vidna, lahko izberemo druge vrste lesa, recimo brezo. Tako prihranimo denar, ne da bi sklepali kompromise pri izgledu ali kvaliteti parketa. Takšen oljen parket ima še druge prednosti, predvsem to, da ga izdelamo brez večjih težav, možno ga je tudi dobro prilagoditi željam naročnika. Posebna prednost, ki jo ima dvoslojni gotovi parket, je tudi dobra toplotna prevodnost, kar omogoča učinkovito uporabo sistemov talnega gretja. Na ta način dosežemo odličen učinek v sodobnih stanovanjih!
Seveda dvoslojni parket ni edina možnost, prav tako ni vedno prava rešitev gotovi parket. Na voljo so tudi druge rešitve, predvsem klasični parketi, ki se razlikujejo v načinu izdelave in polaganja. O teh možnostih lahko svetuje izvajalec del, ki bo znal pripraviti pravo rešitev v dotični situaciji.
Oljen parket ponuja čudovit učinek v praktično vsaki situaciji

Oljen parket pri izdelavi in polaganju

V vsakem primeru se moramo pozanimati o postopkih izdelave in polaganja, predvsem o morebitnih opravkih, ki jih bomo imeli ob tem sami. Običajno lahko parketarni prepustimo praktično vse opravke pri izdelavi in polaganju parketa, se pa moramo pozanimati tudi o možnostih vzdrževanja na dolgi rok.
Za oljen parket je navsezadnje značilno prav to, da na površino namestimo plast zaščitnega olja. To se lahko opravi že vnaprej, običajno pa se oljenje opravi takoj po polaganju, s čimer dosežemo kar najboljši učinek. Se pa moramo pri ponudniku pozanimati, kaj vse je vključeno v ponudbo in za kaj bomo morali morda poskrbeti sami. Računamo lahko na to, da bo parketarna svoje delo opravila brezhibno in s parketom sami ne bomo imeli kakšnih posebnih opravkov, drugače pa je na dolgi rok, če želimo za oljen parket dobro skrbeti.

Kako skrbeti za oljen parket?

Največ preglavic na dolgi rok povzroča oljenje. Za parket je treba namreč dobro skrbeti, predvsem pa imamo opravka z oljenjem, ko se plast olja posuši in obrabi. Kakovosten gotovi parket je v izhodišču odlično pripravljen na razne obremenitve, ne moremo pa pričakovati, da bo svojo nalogo brez težav opravljal več deset let kar brez vzdrževanja.

V praksi to pomeni, da bo treba parket redno čistiti in občasno naoljiti. Oljen parket je načeloma dobro zaščiten pred raznimi obremenitvami, redno čistimo le umazanijo in smeti ter druge vsiljivce, ki na tleh nimajo kaj iskati. Oljenje se opravlja po potrebi, lahko kar vsako leto, običajno pa to ocenimo na podlagi obrabe. Nov parket, ki morda ne bo tako obremenjen, lahko brez težav preživi vsaj dve ali tri leta, preden bo potrebno tovrstno vzdrževanje. Na srečo lahko oljen parket dokaj enostavno naoljimo kar sami, lahko pa pri tem izkoristimo tudi ponudbo strokovnjakov.
Po več letih uporabe bo morda pametno oljen parket tudi dodatno prenoviti. Dobro ga očistimo in pobrusimo obrabljeno vrhnjo površino, po potrebi zamenjamo poškodovane deske, nato parket zopet dobro naoljimo.