By: admin DOM

Kakšna je primerna posteljnina za zimo?

Ko se pripravljamo na zimo, imamo v mislih predvsem nizke temperature in nevšečnosti, ki jih pri tem doživljamo. Še posebej težko se je v mrazu spraviti v posteljo oziroma iz nje – glavno vlogo pri tem pa igra zimska posteljnina.
Pozimi je še posebej pomembno, da posteljo opremimo s toplo in udobno posteljnino. Pri nižjih temperaturah je sicer zelo prijetno spati, če smo varno zaviti v toplo odejo – pravzaprav se za kakovosten spanec priporoča nekoliko nižja temperatura v prostoru. A seveda ne pozabimo, da o udobju in kakovosti spanca v največji meri vpliva posteljnina, ki jo uporabljamo, v zimskem času pa še posebej izstopajo nekateri toplejši kosi.
Odeje za zimo so nekoliko debelejše in se bolje obnesejo pri zadrževanju toplote, svoje pa dodajo še drugi elementi, ki jih namestimo na posteljo.

Kakšne odeje so primerne za zimo?

Zimska posteljnina pa ima še druge pomembne naloge, tako da ne smemo zanemariti lastnosti takšne opreme.  Kakovostna odeja ima najprej to nalogo, da zagotovi toplino in udobje, a hkrati mora imeti tudi druge funkcije. Ne želimo na primer, da postane v postelji prevroče. Tudi odeja sodeluje pri zračenju postelje, tako da na različne načine zagotavlja prijeten in udoben spanec. Seveda je vse odvisno od razmer, tako da lahko v različnih razmerah uporabimo različne odeje – če je res ekstremno mraz, je smiselna uporaba najdebelejše odeje za zimo, tudi če ta ne omogoča učinkovitega zračenja.
Odeje za zimo so vedno debele in tople. Vsekakor moramo pred nakupom pomisliti, kakšno temperaturo imamo znotraj svoje spalnice. Če spalnico pozimi ogrevamo, nam ne bo potrebno imeti predebelih zimskih odej, saj nam bo hitro postalo prevroče. Če pa spalnice ne ogrevamo, bomo potrebovali izredno debelo prešito odejo ali pa celo več odej, ki nas bodo primerno grele skozi celo noč.
Odeje za zimo mora biti popolnoma usklajena s toploto prostora. Pomembno pa je tudi dejstvo, ali nam je ponoči večkrat vroče ali pa nas neprestano zebe. To je pomembno še zlasti pri ženskah, ki jih v obdobju določene starosti začnejo oblivati toplotni valovi. Takrat običajno ženske potrebujejo lahkotnejše odeje, ki niso predebele, saj jih tudi ponoči večkrat oblije pot.
Odeje za zimo so lahko izdelane iz dveh različnih slojev, ki jih po potrebi združimo ali pa ločimo in si tako ustvarimo popolno temperaturo, točno takšno kot jo potrebujemo. V takem primeru bomo lahko imeli le eno odejo, ki jo bomo uporabljali skozi celo leto, kar je odlično za vse, ki živijo v majhnih stanovanjih ali garsonjerah.

Odeja iz volne – da ali ne?

Izbira ravno prav tople volnene odeje je odvisna od več dejavnikov. Nekateri so vezani na osebo, ki jo bo uporabljala, drugi pa na okolje. Če iščete odejo za vas, si odgovorite na naslednja vprašanja:

  • Se veliko potite?
  • Ali vas mučijo alergije ali astma?
  • Vas ponoči pogosto zebe?
  • Kakšna je temperatura vaše spalnice?
  • Ali pozimi ogrevate vaše bivalne prostore?

Ko si boste odgovorili na ta vprašanja, bo izbira odeje iz volne lažja.
posteljnina za zimo

Jogi rjuhe za zimske dni

Jogi rjuhe so narejene tako, da jih lahko po potrebi hitro odstranimo in operemo. Pralne so na visokih temperaturah. Sušimo jih lahko v sušilnem stroju, tako jih lahko v enem dnevu operemo ter posušimo in ponovno namestimo na posteljo. Primerni materiali jogi rjuh za zimo so predvsem bombaž, flanela in saten.

Tako ravne rjuhe, kot tudi napenjalne rjuhe, imajo svoje prednosti. Rjuhe z elastiko so preproste za uporabo, z lahkoto jih namestimo na jogi in med uporabo ostanejo na svojem mestu. Ravne rjuhe pa so pravzaprav večnamenske.
Če imate radi mehkobo in gladkost, so jogi rjuhe iz bombažnega satena za vas prava izbira. Lahko jih perete na 60°C in sušite v sušilnem stroju. Če želite dodaten lesk, to dosežete z likanjem, sicer pa likanje ni potrebno.
Zaradi preprostega vzdrževanja in izjemne obstojnosti so primerne tudi za alergike in astmatike. Če pa želite še dodatno preprečiti stik s pršicami, si oglejte antialergijsko prevleko za jogi, ki je narejena iz visoko tehnološke tkanine Evolon in dokazano zmanjšuje alergijske reakcije.

Pregrinjala za okras in zaščito

Pregrinjala so pomembna tudi zato, ker prijetno olepšajo celotno spalnico. S pomočjo pregrinjal, si bomo brez večjih naporov olepšali pusto in dolgočasno spalnico. Po določenih letih spanja v enaki spalnici, se vsakdo naveliča istih vzorcev in barv. Ker je menjava pohištva lahko precej draga, si bomo sobo najhitreje in najceneje polepšali in osvežili z nakupom novega pregrinjala.
Pregrinjala za posteljo lahko enostavno kombiniramo z zavesami, ki jih imamo v spalnici. Če želimo, da so zavese popolnoma enako kot pregrinjalo, si lahko kupimo enako blago in tako ustvarimo edinstveno barvno kombinacijo, ki je ne bo imel nihče drug.
Pregrinjala, ki so najbolj posebna imajo navadno ročno izvezene detajle, ki ustvarijo eleganten in moderen izgled celotnega prostora.
Pozimi je še posebej pomembno, da posteljo opremimo s toplo in udobno posteljnino. Pri nižjih temperaturah je sicer zelo prijetno spati, če smo varno zaviti v toplo odejo – pravzaprav se za kakovosten spanec priporoča nekoliko nižja temperatura v prostoru. A seveda ne pozabimo, da o udobju in kakovosti spanca v največji meri vpliva posteljnina, ki jo uporabljamo, v zimskem času pa še posebej izstopajo nekateri toplejši kosi.
zimska posteljnina

Prešite odeje

Najbolj uporabne in zelo vsestranske so bržkone prešite odeje, ki jih uporabljamo v zimskih mesecih. Pravzaprav se te odeje uporabljajo preko celega leta, na voljo imamo tudi razne tanjše odeje za poletni čas. Najbolj pa izstopajo zimske odeje, ki so debelejše in toplejše, torej tudi udobnejše, ko se vanje zavijemo v obrambi pred hudim mrazom.
Ker gre za opremo, ki jo dejansko uporabljamo prav vsak dan, je pametno izbrati kakovostno prešito odejo, s katero bomo res zadovoljni. Smiselno je poseči tudi po nekoliko dražjih izdelkih, saj so prešite odeje iz kakovostnih materialov neizogibno dražje od tanjših in manj udobnih odej. Investicija se pri dolgoročni uporabi vsekakor poplača.

Preostala posteljnina

Ne pozabimo na preostalo posteljnino, predvsem je kritična prevleka za posteljo, na kateri ležimo. Ta mora biti topla in udobna, ima tudi ključno vlogo pri regulaciji temperature in odvajanju znoja. Pogosto se ista prevleka za posteljo uporablja v različnih letnih časih, kar je lahko ustrezna rešitev, a praviloma se v hladnih dneh bolje obnese zimska prevleka za posteljo. Tudi ti kosi so nekoliko debelejši in toplejši, kar je pri nižjih zunanjih temperaturah seveda vedno dobrodošlo.
Poleg tega na postelji uporabljamo še drugo posteljnino. To so prevleke za vzglavnik in odejo, tudi ti kosi imajo pomemben vpliv na toplino in udobje pri zimskem spanju. Splača se izbrati kakovostno opremo, ki zagotavlja visoko kakovost spanca v zimskih dneh.

Prevleka za prešito odejo mora biti nekoliko večja, enako velja za morebitna pregrinjala in kakšne dekorativne dodatke, medtem ko je prevleka za vzglavnik seveda ustreznih dimenzij glede na velikost vzglavnika.

Večje postelje zahtevajo večje dimenzije, a še vedno po določenih standardih. Pozorni moramo biti predvsem na to, da sta prave velikosti jogi rjuha in prevleka za prešito odejo. Za francoske postelje so običajne dimenzije 200×200, kar velja za prešito odejo, rjuha pa meri 200×140 ali 200×160. Večje kraljevske oziroma zakonske postelje zahtevajo večjo posteljnino – prevleka za prešito odejo naj za udoben spanec meri 200×260 centimetrov, rjuha pa je običajno v velikosti 200×180 centimetrov.

S tem orisom že pokrijemo običajne standarde postelj in posteljnine. Le redko se uporabljajo postelje drugačnih dimenzij, če pa se, so te precej blizu opisanim. Razmeroma pogoste so na primer krajše enojne postelje z dimenzijami 190×140, posebno kategorijo pa predstavljajo še otroške postelje, ki so seveda še krajše, a imajo tudi prilagojeno kategorijo posteljnine.

Kdaj menjati posteljnino?

Pomlad je odličen čas, da prezračimo domačo posteljo ter naredimo inventuro odej in posteljnine. Odeje in posteljnina so namreč izpostavljene dnevni uporabi, vpijajo naš pot ter so pravo leglo bakterij in pršic. Tudi z rednim vzdrževanjem jih je pametno vsake toliko časa zamenjati za nov, svež in čist model. Zima je tudi čas številnih virusov in bolezni, zato je pomladna menjava posteljnega tekstila še kako dobrodošla. Dober izgovor za nakup nove posteljnine je lahko tudi dejstvo, da njena menjava poskrbi za takojšnjo stilsko osvežitev spalnice.