Prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Na podlagi izmenjave zraka v prostoru deluje proces rekuperacije. Keramični izmenjevalnik toplote med črpanjem toplega zraka iz prostora zbira toploto. Med sprejemanjem zraka iz zunanjosti pa se v sprejeti hladni zrak prenaša toploto, ki je shranjena v izmenjevalniku toplote. S takšnim procesom regeneracije svež zunanji zrak predihamo, ogrejemo ali ohladimo in navlažimo.

Smer vpihovanja rekuperator zamenja vsakih 70 sekund. To omogočajo prezračevalni sistemi z rekuperacijo. Nato v prvem ciklu potuje zrak iz notranjosti v okolico skozi 15 cm dolgo keramično kocko v okolico. V drugem ciklu pa rekuperator vleče zrak iz zunanjosti. Skozi keramično kocko ogreje in prečisti, tako pride v notranjost svež zrak, ki je temperiran.

Prezračevalni sistemi z rekuperacijo so namenjeni prezračevanju hiš, domov, poslovnih prostorov in raznih drugih objektov. Tako vzdržujemo primerno vlago, odpravimo zatohlost v bivalnih prostorih, ter preprečimo škodo na opremi in pohištvu. Znani so po enostavnem čiščenju, izredna prilagodljivost za potrebe posamezne situacije.

Prezračevalne naprave so šele v zadnjem času v neverjetnem porastu.

Lokalne prezračevalne naprave se enostavno vgradijo v zid in ne zahtevajo velikih gradbenih del in učinkovito rešijo problem prezračevanja. Izmenično dovajajo in odvajajo zrak in se njihovega delovanje skoraj popolnoma ne opazi. Na najmanjši stopnji stalno delujejo naprave, razen kadar se poveča vlaga, lahko pa tudi moč ročno povečamo,

Pozitivne lastnosti lokalne prezračevalne naprave so delovanje tudi v neparnem številu, napredne možnosti dušenja zvoka, regulacija zraka in filtracije zraka.

Na voljo imamo več lepotno oblikovanih zunanjih in notranjih elementov. V okenski okvir se lahko povsem skrije zunanji element.

Imate tudi možnost pridobitve subvencije Eko sklada, ki vam povrne najmanj 20% vložka.

V veliko primerih je centralno prezračevanje zelo učinkovita in zelo elegantna rešitev. Velikokrat pa je tudi edina rešitev, saj zagotovi zadostno količino svežega zraka, po drugi strani pa zahteva namestitev prezračevalne naprave in drugih povezanih inštalacij za napeljavo zraka in večji poseg v stanovanjski objekt. Problem nastane, ko zasnova prostora ne omogoča združitev prezračevalnega sistema ali rešitev enostavno preveč stane.