By: admin POSEL

Registracije vozil prinašajo opravke in stroške

Pravno področje lastništva in uporabe motornih vozil je pri nas zelo dobro urejeno, pravzaprav so predpisi ponekod celo preveč strogi. To pomeni, da moramo dobro poznati svoje obveznosti in opravke, ki nas čakajo, pa tudi stroške, ki se jim običajno ne moremo izogniti. Kar nekaj je takšnih korakov, če želimo kupiti nov avto – predvsem tu ne moremo mimo registracije vozil, upoštevamo pa tudi obvezno zavarovanje in še nekatere druge opravke. Da bi se skozi vse postopke prebili kar se da elegantno in z minimalnimi stroški, moramo te obveznosti dobro poznati.
Največ dela bomo imeli s temi postopki seveda ob nakupu oziroma prepisu vozila. Tako pri novih kot pri rabljenih vozilih je treba urediti kar nekaj formalnosti, birokracija je tu včasih kar zastrašujoča, sploh pri transakcijah med fizičnimi osebami, ki morda nimajo veliko izkušenj s prepisi. Delo si olajšamo s trgovanjem preko posrednikov ali z nakupom pri uglednem trgovcu, a vseeno ne bo šlo brez registracije vozil in drugih nujnih postopkov. Pripraviti se moramo na te formalnosti in izračunati stroške, ki nas čakajo.
Na srečo imamo enostaven dostop do vseh potrebnih informacij, prav tako lahko opravimo izračun stroškov na podlagi lastnosti vozila. Če se pravočasno posvetimo tej nalogi, nas ti postopki ne bodo vrgli iz tira, tudi če se z njimi srečujemo prvič. Res je, da je pri postopkih, kot je registracija vozil, cena lahko precej visoka in ne moremo narediti nič, da bi jo znižali, a vsaj presenečeni ne bomo, ko bo treba stroške poravnati.
registracija vozila

Po enostavnem postopku do registracije vozil

Najbolj elegantno se lahko večjim zapletom in zamudnim opravkom izognemo tako, da poslujemo z uglednimi in izkušenimi trgovci. Pogosto kupujemo avtomobile na trgu rabljenih vozil, a v tem primeru je registracija avta povsem prepuščena kupcu, ki mora sam urediti vse formalnosti. Če poslujemo z uveljavljenim trgovcem, lahko računamo na bistveno boljšo izkušnjo.
Že to, da lahko povprašamo za nasvet izkušenega strokovnjaka, nam močno pomaga. Sami se lahko dobro pozanimamo o postopkih, ki nas čakajo, trgovec pa pojasni, kako to izgleda v praksi. Na ta način se lahko izognimo kakšnim zapletom ali nevšečnostim, včasih tudi stroškom, ki jih prinaša registracija vozil. Cena samega avtomobila je morda pri uglednih trgovcih nekoliko višja, a prihranimo pri dodatnih opravkih, predvsem pa se izognemo zapletom in težavam pri postopkih po nakupu.
Če smo se pripravljeni nekoliko bolj natančno posvetiti vsem postopkom in nam ni težko zbrati vseh potrebnih informacij, sicer lahko tudi sami opravimo prepis in registracijo vozila, nato tudi zavarovanje in druge formalnosti. Prihranimo lahko nekaj denarja, bomo pa morali v to vložiti bistveno več časa in truda.

Stroški registracije vozil

Pred izvedbo registracije vozil moramo imeti potrdilo o poravnanih dajatvah, ki se pri tem postopku zahtevajo. To so neposredni stroški, ki se jim ne moremo izogniti, verjetno pa lahko pričakujemo še nekatere dodatne stroške, ki nastanejo predvsem pri nakupovanju rabljenih vozil. 
Stroške, ki jih prinaša registracija avtomobila, lahko enostavno izračunamo s pomočjo kalkulatorjev, ki omogočajo navedbo točnih podrobnosti o vozilu in o vrsti registracije. Takšen izračun je zato zelo natančen in zanesljiv, če znamo točno opredeliti vse spremenljivke. Vedeti moramo najprej to, za kakšno vozilo gre, nato lahko v izračun vključimo tudi stroške tehničnega pregleda. Navedemo tudi, za koliko mesecev se registracija opravlja in za kakšno vrsto registracije sploh gre, izračun recimo deluje tudi za odjavo vozila ali podaljšanje registracije.
S takšnim izračunom ugotovimo, kakšni bodo stroški registracije vozil. Za osebne avtomobile lahko pričakujemo, da bodo stroški registracije morda okoli 200 evrov, odvisno od tehničnega pregleda in lastnosti vozila. Registracija avta je praviloma dražja kot registracija motorja, pri tem pričakujemo stroške pod 100 evri, morda celo okoli 50 evrov ali manj. Izračun lahko opravimo še za druga vozila in za druge spremenljivke. V vsakem primeru bodo stroški registracije vozil vključevali letno dajatev in stroške postopka, lahko pa še stroške tehničnega pregleda in dodatnih tablic.
registracija vozila

Postopki poleg registracije vozil

Pogosto se lotimo registracije vozil ob nakupu oziroma prepisu na drugega lastnika. Ni pa to nujno – avto mora biti vedno registriran, če ga nameravamo uporabljati v prometu, torej je registracija avtomobila potrebna tudi v primeru, da ne nameravamo menjati lastništva. Poleg tega moramo vedeti, da registracija ni edina obveznost, ki jo imamo. 
Druga pomembna obveznost, na katero ne smemo pozabiti, je gotovo zavarovanje. Imeti moramo avtomobilsko zavarovanje, ki je obvezno za vse voznike, tu pa so stroški lahko prav tako nepredvidljivi. Spet lahko opravimo informativni izračun, a stroškom se ne moremo izogniti in jih ne moremo bistveno zmanjšati. Na srečo lahko zavarovanje precej enostavno sklenemo, nadalje pa imamo tudi možnost sklenitve dodatnih zavarovanj.
Poleg registracije vozil lahko opravimo še nekatere druge postopke. Pogosto želimo na enem mestu ob isti priložnosti opraviti čim več obveznosti, lahko recimo tudi tehnični pregled, homologacijo in kakšne prilagoditve vozila. Pametno je, da vse te postopke dobro načrtujemo, da nas ne bodo presenetili.