Stiropor embalaža za hrano

Shranjevanje tople in hladne hrane
Hrana mora biti pripravljena na primerni temperaturi, če želimo ustvariti okusne in zdrave jedi, zelo pomembna pa je temperatura tudi pri uživanju hrane. To pomeni, da je najbolje jedi zaužiti takoj, ko so pripravljene, oziroma takoj, ko dosežejo zaželeno temperaturo. Če jih želimo shraniti za dlje časa ali prenašati oziroma prevažati, bomo morali zagotoviti ustrezno toplo ali hladno okolje.
Pri tem si pomagamo z namensko embalažo, v poštev pride recimo stiropor embalaža za hrano, ki ohranja jedi tople ali hladne. Stiropor ima dobre izolacijske lastnosti in ohranja temperaturo vsebine v embalaži. Ravno zato je stiropor embalaža za hrano priljubljena izbira gostincev, ki ponujajo dostavo hrane, saj ohranja jedi tople oziroma hladne v času, ko so v prevozu. Prav tako priljubljena pa je stiropor embalaža za hrano tudi med tistimi, ki si sami pripravljajo hrano, nato pa jo vzamejo s seboj v šolo, službo ali kam drugam – ustrezno shranjene jedi bodo ostale tople oziroma hladne še nekaj časa, čeprav seveda več ur ne bo možno zadrževati primerne temperature.
Stiropor embalaža za hrano je idealna za kratkotrajno shranjevanje toplih jedi. Na drugi strani pa imamo živila, ki jih moramo pospraviti za dlje časa, kar običajno dosežemo z zamrzovanjem. V tem primeru pridejo v poštev vakuumske vreče za shranjevanje ozimnice, ki se izkažejo za zelo vsestransko uporabne. Vakuumske vreče za shranjevanje so seveda v prvi vrsti namenjene vakuumskemu pakiranju in zamrzovanju, a v resnici gre za vsestranske vrečke, ki jih lahko uporabljamo tudi za shranjevanje živil v hladilniku ali drugje. To so običajne plastične vrečke, ki svoje prednosti izkazujejo tudi v primeru, da vakuumiranja sploh ne opravljamo. Seveda pa se vakuumske vreče za shranjevanje najbolje obnesejo v kombinaciji s primernim aparatom, nato pa vakuumsko pakirana živila pospravimo v zamrzovalnik, kar je idealna rešitev za dolgotrajno shranjevanje občutljivih živil.