SUP za začetnike

Supanje je sproščujoča, zabavna in zanimiva aktivnost, ki privablja vedno večje število navdušencev. V zadnjih letih gre pravzaprav za trend, ki ga ni mogoče spregledati – obmorska letovišča so polna deskarjev na napihljivih deskah, ki se po vodni gladini poganjajo s pomočjo dolgih vesel. Nič čudnega torej, da ta dejavnost zanima tudi mnoge novince, ki bi se radi preizkusili v stoječem veslanju. Prav začetek je lahko vir največje zabave, saj je proces učenja poln nerodnih dogodivščin in presenetljivih uspehov. Kako torej pristopiti k supanju?

Oprema

Najprej bo treba nabaviti opremo. Za začetnike je lahko nakup opreme velik zalogaj, saj je treba vložiti kar nekaj časa in denarja. Opravilo lahko nekoliko olajša SUP akcija, ki zniža ceno deske in opreme – za cel komplet bo treba gotovo odšteti več sto evrov, tako da se vsak prihranek še kako pozna. Seveda pa je za SUP akcija bolj izjema kot pravilo, zato se splača budno spremljati ponudbo specializiranih trgovin.

Druga opcija je najem supa, ki je za začetnike pogosto še boljša odločitev. Najem za kratek čas omogoča spoznavanje s supanjem, ne da bi bilo treba v opremo vložiti visoke zneske denarja. Niti najboljša SUP akcija ne more cene pri nakupu znižati do te mere, da bi jo lahko primerjali s ceno najema. Poleg tega si lahko novinec pri najemu privošči nekaj več svobode in preizkusi različne deske, s tem pa ugotovi, kakšna oprema mu najbolj ustreza.

Ključne spretnosti

Največ zabave pa SUP seveda ponuja takrat, ko se je treba dejansko zavihteti na napihljivo desko in vzeti v roke dolgo veslo. Takrat se hitro pokaže, katere spretnosti bo treba osvojiti za suvereno veslanje po vodni gladini. Deske za začetnike so dovolj stabilne, da lovljenje ravnotežja na mirni vodi hitro pride v kri, kaj kmalu pa se privadimo tudi osnovnega veslanja. Tako za začetne kot za napredne spretnosti so na voljo tudi SUP šole in tečaji.