By: admin POSEL

Tiskarna za tiskanje diplomskih nalog

Pred zaključkom študija se srečamo z mnogimi obveznostmi in ovirami, ki jih bo treba premostiti. Običajno je zadnja naloga priprava diplomskega dela, kar je velik in dolgotrajen projekt, včasih zahteva več let. Ne posvečamo pa se zgolj pisanju, temveč tudi nekaterim drugim opravkom, ki nas morda celo presenetijo. Mislimo si, da je dela večinoma konec, ko postavimo zadnjo piko na koncu dokumenta, a v resnici imamo tudi kasneje še kar nekaj opravkov, med katere se uvršča tudi tiskanje diplomskih nalog
Seveda moramo že prej misliti tudi na lektoriranje in oblikovanje ter pripravo na tisk, a v končni fazi je prav tiskanje diplomskih nalog tista obveznost, s katero svoje opravke, povezane z diplomsko nalogo, dejansko zaključimo – preostane le še zagovor. To pa pomeni, da gre pravzaprav za zelo pomemben korak, ki ima tudi veliko simbolno vrednost. Tisk mora biti opravljen brezhibno, pri tiskarju pa moramo imeti na voljo tudi ustrezne opcije za vezavo. Običajno te naloge opravlja kakšna večja tiskarna ali fotokopirnica, Ljubljana je praviloma najboljša izbira pri iskanju dobrega ponudnika.
Posebej pozorni moramo biti pri iskanju tiskarja v primeru, da imamo kakšne posebne zahteve. Včasih se nam recimo zelo mudi ali pa moramo pri oblikovanju naloge upoštevati posebne smernice. Potrebujemo torej prilagodljivega tiskarja, ki pri delu lahko upošteva točna navodila. Če se nam zelo mudi, imamo ponekod tudi možnost hitrega tiskanja, kar pa ni vedno priporočljivo, saj takšne tiskovine zahtevajo nekaj časa za pripravo in tiskanje, predvsem pa za vezavo in končno sušenje, da bo diplomsko delo res dobro pripravljeno. Kritično vlogo pri tem ima prav dobra tiskarna. Ljubljana omogoča hitro in zahtevno tiskanje, tako da bo gotovo moč najti pravo rešitev.
Tiskanje diplomskih nalog poskrbi za lep izgled končnega dela na knjižni polici

Glavni opravki pri tiskanju diplomskih nalog

Pri tiskanju diplomskih nalog se srečamo z nekaterimi opravki, ki morajo biti dobro izvedeni, če pričakujemo kakovosten končni izdelek. Začne se sicer že pri pisanju diplomske naloge in predvsem pri oblikovanju dokumenta. Odgovornost za pripravo ima običajno študent, ki pri tem upošteva smernice svoje fakultete oziroma oddelka. Dobra tiskarna sicer lahko ponudi tudi pomoč pri oblikovanju in pripravi na tisk, ne moremo pa na to vedno računati, običajno tiskarji pričakujejo dokument, ki je že ustrezno pripravljen na tisk. To pomeni, da moramo pri oblikovanju dokumenta upoštevati tudi navodila, ki jih postavlja tiskarna za tiskanje diplomskih nalog.
Pogosto se osredotočamo na navodila, ki določajo oblikovanje naslovnice in prve strani. A glavnino diplomskega dela predstavlja besedilo v notranjosti, ki mora biti prav tako ustrezno oblikovano. Dokument moramo pravilno oblikovati in pripraviti na tisk, poleg tega moramo za tiskanje diplomskih nalog pripraviti natančno naročilo, da ne bo kakšnih nesporazumov.
Z vidika tehnične izvedbe tiskanje diplomskih nalog ni posebej zahtevno in se verjetno ne bo treba odločati med različnimi tehnikami in možnostmi. Lahko pa seveda izberemo značilnosti platnic, predvsem barvo platnice in barvo tiska. To velja za trdo vezavo, pogosto pa potrebujemo še drugače vezane izvode, priljubljena je spiralna vezava. Vse naročimo kar pri istemu ponudniku, ki nudi tiskanje oziroma fotokopiranje takšnih dokumentov.

Druge odlike ponudnika, ki opravlja tiskanje diplomskih nalog

Pri naročilu tiskanja diplomskih nalog se pogosto osredotočamo na zahteve, ki so vezane na diplomsko delo. A o končni izkušnji močno odločajo tudi odlike samega tiskarja, ravno zato je pomembno, da premišljeno izberemo pravega ponudnika. 
Največ možnosti ponuja tiskarna Ljubljana, ki dobro pokriva potrebe naročnikov za tiskanje diplomskih nalog. Gre tudi za središče izobraževanja, kjer je po takšnih storitvah več povpraševanja, zato dobro razvita ponudba ni presenečenje. Tiskanje diplomskih nalog ponuja marsikatera tiskarna oziroma fotokopirnica, Ljubljana pa ima tudi specializirane ponudnike, ki se ukvarjajo prav s takšnimi naročili in morda nimajo veliko druge ponudbe. Načeloma pa lahko dobro izkušnjo pričakujemo pri vsaki ugledni tiskarni, ki se spozna na tovrstne naloge.

Izogibamo se tiskarjem, ki se večinoma ukvarjajo z drugimi tiskovinami in z diplomskimi nalogami nimajo veliko izkušenj. Še posebej, če ponujajo zelo ugodno tiskanje in fotokopiranje. Izdelavo diplomske naloge bo treba zaupati usposobljenemu ponudniku in dobro plačati, varčevanje se tu hitro pokaže v slabšem končnem izdelku.

Hitro tiskanje diplomskih nalog

V primeru, da se nam s tiskanjem zelo mudi, verjetno ne bomo imeli veliko možnosti izbire dobrega ponudnika. To pa pomeni, da lahko hitro zagrešimo tudi kakšno napako. Veliko bolj priporočljivo je, da si za tiskanje diplomskih nalog vzamemo dovolj časa, da imamo recimo vsaj teden dni časa ob naročilu. Če je tiskarna zasedena z drugimi naročili, morda tudi v enem tednu ne bo možno pripraviti diplomske naloge.
Ne čakajmo na zadnji trenutek, tiskanje diplomskih nalog je treba opraviti že pred zagovorom
Če pa najdemo dobrega ponudnika, ki lahko storitev hitro opravi, včasih lahko pričakujemo zelo hitro tiskanje in bo diplomska naloga pripravljena že v nekaj urah. Nekatere tiskarne ponujajo tiskanje diplomskih nalog v roku 24 ur, kar je dobra rešitev za tiste, ki se jim mudi. Storitev bo sicer nekoliko dražja, prav tako ne moremo vedno računati na vrhunsko kakovost, a običajno bomo z rezultatom povsem zadovoljni, predvsem pa bomo zadovoljni s časom izdelave.