Vsestransko uporabni vijaki

Vsak domači ali pa profesionalni mojster mora imeti pri sebi ustrezno orodje in pripomočke. Vijaki zagotovo predstavljajo osnovni pripomoček, ki se lahko uporablja pri najrazličnejših opravilih. Poznamo različne vrste vijakov, saj vijačenje praviloma izvajamo na različnih materialih oziroma obdelovancih.

Na trgu so vam na voljo vijaki različnih oblik, dimenzij ter barv. Še preden kupite vijake, preverite, ali so torej prave oblike, ali zagotavljajo dovolj dober oprijem, so primerni za vrsto materiala, v katerega jih boste vijačili, ter podobno.

Vrste vijakov

Ko se boste ustavili v specializirani prodajalni z vijaki in drugimi pripomočki za domača in profesionalna opravila, vas bo najverjetneje najprej presenetilo to, koliko različnih vrst vijakov vam je na voljo. Presenečeni pa ne bodo tisti, ki takšne pripomočke pri svojem delu uporabljajo že vrsto let.

Če torej vijake nakupujete prvič, vam bo pri izbiri ustrezne vrste pomagal strokovno podkovani izkušeni prodajalec. Zaupali mu boste, zakaj vijake potrebujete oziroma v kakšne vrste materiala jih boste vijačili. Sicer pa so vam na primer na voljo lesni vijaki, betonski vijaki, zidarski, dvojni, pogon vijaki, vijaki s suhim zidom, decalni vijaki, očesni vijaki, vijaki za iverne plošče, varnostni vijaki, zrcalni vijaki in še druge številne vrste.

Lesni vijak je praviloma zasnovan z delno neprebranim steblom ter se uporablja za pritrditev kosov lesa skupaj. Betonski vijak je iz nerjavečega jekla ali pa iz ogljikovega jekla ter se uporablja za pritrjevanje materialov v beton. Zidarski vijaki imajo značilen modri premaz ter se vstavljajo v pilotno luknjo v zidarstvu.

Različne glave vijakov

Vijaki se med seboj razlikujejo tudi glede na glave. Pan vijačna glava je glava, ki je zaobljena, ima visok zunanji rob z večjo površino. Za okroglo vijačno glavo je značilno, da je cilindrična ter ima zaobljeni kupolasti vrh. Gobova glava vijaka ima spodnji profil, ki je zasnovan za preprečevanje nedovoljenega poseganja.

Ovalna vijačna glava se pogosto uporablja dekorativno, sirna glava ima valjasti zunanji rob, glava vijaka bugla je gladka.

Nakup vijakov v spletni trgovini

Vijaki so vam na voljo tudi v spletni prodajalni. Nakup je torej še preprostejši in sila hiter, vendar pa morate natanko vedeti, katero vrsto vijakov želite uporabiti pri svojem delu oziroma vijačenju.